subota, 17.11.2007.

Nakon turnira (3)

Bridžisti su čudna čeljad kad turnir završi. Ako su igrali loše zbrišu doma ne čekajući rezultat. Kako nisam imao dovoljno brošura sa analizama (planirali smo šest stolova) nisam znao hoće li se ljutiti kad ih nedostane. Međutim ostalo mi ih je deset! Nakon odlaska sa tunira većina sa lošim rezultatima ih je zaboravila uzeti, njima je to ipak bilo najpotrebnije. Iskoristili smo ih za turnir sa tečajcima u četvrtak kad su igrali osam neodigranih bordova sa ovog turnira. Salu smo raspremali Branko, brat i ja i konačno u jedanaest i po bio sam doma. Tada je trebalo poslati rezultate i uplatu preko interneta. Server novce uzme ali rezultate neće pa neće. Nekoliko puta mi je vraćao mail. Naime Ecats ima automatizirani sistem obrade. Računarci moraju poslati mail na određenu adresu koji ima naziv sjednice i četiri datoteke sa podacima turnira. Mail server vrti program za obradu koji otvara datoteke i puni glavnu bazu sa rezultatima. Vrag mi nije dao mira pa sam otvorio neispravne datoteke i shvatio da program ne može primiti ŠĐČĆŽ. Sad nije bilo druge nego u ponoć i po prepraviti na ruke podatke i poslati ponovo. Nakon slanja ručno ispravljenih rezultata server ih je prihvatio i za pet minuta sam vidio prve zajedničke rezultate – a tamo Miše Jančić i Toni Radić drugi a Dube Zvrko i Frano Mozara šesti.
Sljedećeg dana smo svako malo provjeravali rezultate nadajući se da će ostati što više u plasmanu. Bili smo među prvima koji su prijavili rezultat u utorak, možda među prvih deset. Kako su pristizali novi rezultati Miše i Toni su se držali oko četvrtog mjesta ali u petak su zauzeli kako se čini konačnu desetu poziciju od 1927 parova iz 106 klubova.

Image Hosted by ImageShack.us

1. Roger Edmonds & David Stimson
( Hemel Hempstead Bridge Club, England ) 71.87 %
2. Ann Thornton & Nigel Wolfendale
( Manchester, England ) 71.47 %
3. Geoff Davies & John Sheppee
( Stafford Bridge Club, England ) 71.03 %
4. Jackie Tyler & Tony Goddard
( West Horndon BC, England ) 70.64 %
5. Mike Skelly & Robert Simpson
( Wimbledon Bridge Club, England ) 69.77 %
6. Neville Shorrick & Daphne Whittaker
( Wellington Heath Bridge Club, England ) 69.71 %
7. Phyllis Dudley & Martyn Moxley
( Wellington Heath Bridge Club, England ) 69.18 %
8. David Embleton & Norman Smith
( Felsted Bridge Club, England ) 68.67 %
9. Richard Jarvis & Esther MacKenzie
( Dundee Bridge Club - Section A, Scotland ) 68.62 %
10. Jancic Mise & Radic Toni
( Bridge Club Dubrovnik, Croatia ) 68.41 %

Akcija je u pet turnira tokom ovog tjedna uspjela prikupiti 46,314.36 funta. Nadam se da je Pudsey zadovoljan, mi svakako jesmo.
Image Hosted by ImageShack.us

17.11.2007. u 12:08 • 0 KomentaraPrint#

Nakon turnira (2)


Kad smo išli na turnir u Pulu imali smo dosta vremena za pretresanje bridž tema. Neposredno prije puta saznali smo da grad povremeno financira sportske udruge pa smo dogovorili kako da tražimo pomoć. Zatražili smo od poglavarstva grada Dubrovnika pomoć za nabavku opreme. Njima se svidjela ideja o organiziranju humanitarnog turnira pa su nam odobrili pomoć i mi smo imali sredstva za nabavku ScoreBridge programa.
Zanimljivo da su nam se u devetom mjesecu javili iz bridž saveza Srbije da igramo njihove simultane turnire ali ponudu sam odbio zbog nedostatka interesa među članovima kluba. Kontaktirao sam Annu iz Ecats mailom i prijavio nas za turnir. Objasnila mi je obaveze i na koji način da pošaljem rezultate i uplatim prilog. Kako turnir ima brošuru sa analizom svih bordova koja se plaća odlučili smo da nam je pošalje mailom kako bi je isprintali članovima da smanjimo klupske troškove. Ann je odlučila da nas počasti sa brošurama jer prvi put nastupamo. Stvarno lijepa gesta od nje a uz to ne mora brinuti da bordovi prerano ne procure na internet. Računali smo tada da ako uhvatimo 5-6 stolova bit će super.
U međuvremenu je krenuo tečaj na sveučilištu i bližio se dan kad ću postat otac. Iva je već nervozno čekala da se rodi beba a ja sam nervozu liječio predavanjima bridža. Negdje oko dvadeseti listopada stigao je paket iz Engleske – stigli su bordovi i brošure.

Image Hosted by ImageShack.us

Sve je bilo spremno a onda šok – na klupskom turniru 23. listopada saznamo da je ponovo zamjenjena brava na WC-u koji koristimo u zgradi. Kako su od svibnja korisnici prostora u Širokoj Ulici 4 postali i šahisti ŠK Dubrovnik kojih ima tridesetak aktivnih i daleko su najbrojnija organizacija počela je svađa oko korištenja WC-a. Zgrada ima WC za korisnike koji je pod ključem ali ključ ne dobijete kad postanete korisnik. Prije dvije godine Titomir je dobio ključ preko poznanstva sa jednom gospođom koja tamo radi pa smo koristili jedan WC za koji se ispostavilo da je - ženski. Kad su šahisti došli dao sam im ključ da ga iskopiraju jer sam vjerovao da je u pitanju propust a u stvari sam otvorio Pandorinu kutiju. Dva dana kasnije je brava bila promjenjena a nas nitko nije obavijestio ni o čemu. Tada sam zvao gospodina iz gradskog kotara koji je objasnio da ne možemo dobiti ključ jer je WC ženski. Čovjek nije znao da žene igraju bridž - moramo više raditi na promicanju bridža. Onda smo slali mailove i zvali gradski ured za upravljanje nekretninama ali bez odgovora. Tada je Ivi puknuo film. Ona je otišla u općinu i tražila razgovor sa pročelnikom ali je prvo poslana da urudžbira zahtjev za ključem. Pa je to napravila. Onda su je pitali da što piše u ugovoru. Kojem ugovoru? Onda je pročelnik bio nedostupan jedno vrijeme. Tada je Iva lijepo svako dva tri dana dolazila gospođi u gradskom kotaru koja je promijenila bravu. Računajte da je srpanj i kolovoz bio jako vruć a da je Iva bila u sedmom mjesecu trudnoće. Gospođa je shvatila da i žene igraju bridž i da dok igraju bridž imaju potrebu ići u WC a da trudna žena ima još veću potrebu ići tamo pa je obećala dati ključ kad joj gospodin pročelnik dopusti. Tako je još jedno par puta Iva išla a gospođa da ne može na telefon dobiti pročelnika. Pa je Iva nabavila broj privatnog mobitela pročelnika, ušla u kancelariju gospođe, nazvala pročelnika i dala joj mobitel na uho. Onda smo dobili bukvicu kako možemo davati ključeve drugim korisnicima i da to više nikad ne radimo i da nećemo još dugo koristiti prostor i niti dva tjedna kasnije dobili smo ključ.
Dakle sada bi htjeli napraviti jedan poseban događaj u prostoru koji je pretrpan sa šahovskim rekvizitima i starim stolcima, sa pet žarulja koje rade, gdje jedva stisnemo šest stolova, koji nema WC i nema grijanje. Dube Zvrko je savjetovala da kontaktiramo gospođu Jelku Tepšić iz grupe hotela Valamar za prostor. Poslali smo mail sa molbom i objasnili što želimo napraviti. Gospođa Tepšić je prepoznala dobru nakanu i odmah nam pomogla da igramo u hotelu President. Već sljedeći dan sam bio na razgovoru u hotelu koji nam je osigurao salu i stolove. Ovim putem se još jedanput zahvaljujem gospođi Tepšić i gospodinu Avramu na razumijevanju i pomoći.
Nekoliko puta smo pozivali članove oba kluba na turnirima da dođu na turnir i odazvali su se gotovo svi aktivni igrači bridža u Dubrovniku i okolici. Tražio sam i partnere za one koje nemaju s kim igrati pa smo tako vikend prije turnira imali četrnaest parova. Poslali smo dopis novinarima i na radio Dubrovnik.
Image Hosted by ImageShack.us

U međuvremenu sam postao tata male Natalije i nakon svisvetih ona je stigla doma. Pobrinula se za mnoge neprospavane sate ugodno iskorištene za namješavanje bordova. Dok mala plače smirujem je, dok sisa slažem karte i tako dvije noći zaredom nismo spavali. 32 borda se slažu efektivno oko tri sata ali ovako puno duže.
Dan prije turnira počeli su dolaziti pozivi. Zvali su novinari i počeli se raspitivati o turniru. Slobodna Dalmacija, Večernji List, Dubrovački Vjesnik. Radio Dubrovnik je snimio izjavu za županijske vijesti. Bio sam zatečen sa pozitivnim prijemom akcije.
Utorak ujutro trebalo je složiti salu. Pokupio sam iz kluba u gradu boxove, cedulje, čoje i usput pitao ključ od WC-a. Još sam spojio dva para dok sam spremao opremu u jutro prije turnira i gledao koje kretanje ćemo koristiti. Odlučio sam za sedam stolova igrati klasično Mitchell kretanje, a sa osam stolova Mitchell bye stand with relay. To ovako naučno zvuči ali u stvari to je standardno parsko kretanje koje ima umetnuti stol gdje nitko ne igra (bye stand) i prvi i zadnji stol u sali dijele bordove (relay). Pripremili smo i pehare kao i Pudsey-a, maskotu turnira. Kupio sam Nataliji medu ali smo se dogovorili da nam ga posudi za turnir. Majka je profesionalno postavila zavoj sa gazom Pudseyu preko desnog oka i sve je bilo spremno.
Image Hosted by ImageShack.us

Navečer je bilo osam punih stolova! Došli su bili novinar i fotograf iz Slobodne Dalmacije i okinuli nekoliko snimaka. Turnir je krenuo dobro uz malo problema oko upisa u neuobičajene cedulje. Cedulje su stigle sa opremom turnira tako da su NS parovi bili isprintani. Srećom program za računanje ima sortiranje po parovima tako da mi nije otežalo upis. Nakon dva kola sam uzeo tacnu i prošetao po sali i skupljao priloge. Skupili smo skoro sto kuna po igraču! Zahvaljujem se svima koji su došli i stvarno se pokazali u najljepšem svjetlu. Nakon turnira poslao sam uplatu PayPalom ECatsu u korist akcije i dobio zahvalu od organizatora upućenu svim igračima:

Frano that is absolutely fantastic - thank you so so much ... please thank your members for their enormous generosity and kindness. You are wonderful - truly wonderful !

Turnir je išao svojim normalnim tokom. Zvonili su mobiteli ali nisam nikog kažnjavao jer je ovo prilika da svi sudjelujemo neovisno o obavezama, jednom u godini neće propasti turnir ako netko mora primiti poziv. Bilo je i živciranja zbog bordova, klupska legenda Niko Dubčić opao je slem i živ se izjeo a kad mu je partner počeo objašnjavati i kamen bi proplakao. Niko ga je poslao u jedno mjesto ali je samo izazvao smijeh. Bilo je i zvanja suca zbog tehničkih prekršaja ali sve je proteklo u fer igri. Usput sam saznao da godinu dana vodimo krivog Kalauza u evidenciji turnira. Maro i Vlaho su braća blizanci i navikli su da ih brkaju ali godina dana... Pobjednici turnira bili su:
Image Hosted by ImageShack.us

1 Toni Radić - Mišo Jančić 68%
2 Dubravka Zvrko - Frano Mozara 66,3%
3 Tomislav Mačai - Antun Matana 58%
4 Frano Staničić - Ivica Obad 57%

17.11.2007. u 12:07 • 0 KomentaraPrint#

Nakon turnira

Danas završava humanitarna akcija 'Children in Need' u sklopu koje je odigran simultani parski turnir. Miše Jančić i Toni Radić su pobijedili u hotelu President gdje se skupilo šesnaest parova iz klubova Astarea i Dubrovnik. Dubrovački klub je prikupio 210 funti dok cjelokupni prihod bridž turnira zasad iznosi oko 30 tisuća funti. Puno puno hvala svima koji su igrali i sudjelovali u akciji kao i hotelu President i poglavarstvu grada Dubrovnika na pomoći u organizaciji turnira. Tako izgleda kratki novinski isječak o turniru. Uz njega ide i slika četiri ozbiljna lica dok sjede i drže karte u ruci. Prava priča o turniru nije samo tih par šturih rečenica nego čitav projekt u kojemu je bridž klub u Dubrovniku samo mali kotačić.

Image Hosted by ImageShack.us

Pravi rudarski posao odradili su Ecats ekipa: Anna Gudge i Mark Newton. Ecatsbridge je organizacija koja se profesionalno bavi organizacijom bridž događaja. Njihova stranica je vrelo specijaliziranih informacija vezanih za sisteme vrhunskih parova, materijala o bridž suđenju, kalendara natjecanja, a uz to ima i blog koji Ann Gudge vodi kad je sudionik organizacije velikih takmičenja. Njihove stranice posjećujem kad su WBF i EBL natjecanja jer imaju arhivu konvenc karata natjecatelja. Danas kad promjene bridž kodeksa kucaju na vrata opet je tu Anna koja ima novi pročišćeni tekst kao i popis promjena. Surfajući njihovim stranicama upoznao sam se sa njihovom djelatnošću organiziranja simultanih bridž turnira. Činilo mi se kao dobra ideja ali koja zahtjeva veliki trud zbog pripreme turnira: namješavanja karata, igranja u određenom danu i obračuna rezultata prvo nakon sjednice za klupski turnir a zatim unos i obračun preko interneta.
Prvi problem smo riješili rješavajući drugi problem. Demo verziju Scorebridge programa smo korisitili obračunavajući parsko prvenstvo grada u ožujku. TD Ian Ross koji je vodio turnir tada mi je jedno popodne pokazao osnove rada a kasnije sam vježbajući upise vidio da ima mogućnost slanja rezultata za Ecats turnire – jedan obračun mi je dovoljan i za klub i za slanje rezultata na internet.
Poetkom šestog mjeseca našli smo se u gradskoj kavani predsjednik kluba Luko Dalmatin, Ana Čeović, Tomo Mačai i ja i po prvi put raspravljali program rada do kraja godine. Nismo znali da li da preko ljeta budemo aktivni ili ne, a do kraja godine osim klupskih turnira nismo imali ništa. Htjeli smo odraditi još jedan bridž tečaj a od organiziranih natjecanja imali smo samo Dalmatinsku ligu. Tu se prvo rodila ideja o mix paru kao zabavnom natjecanju koje najavljuje početak bridž sezone krajem rujna. Mix smo i odigrali u sportskoj dvorani 29 rujna. Druga ideja je bila organizirati dobrotvorni bridž turnir gdje bi se igralo u ležernoj atmosferi ali i skupila sredstva za neki korisni projekt. Tada sam ozbiljno počeo razmišljati o igranju jednog simultanog turnira. Pretražujući raspored Sim parova na Ecats web stranici naletio sam na 'Children in Need' akciju koja je najavljena u trajanju od sedam dana – svaki dan po jedan turnir zaključno sa 16. studenim. Pala je odluka da se pridružimo akciji u terminu redovnog klupskog turnira – imat ćemo dobrotvorni turnir u sklopu velike humanitarne akcije a uz to ćemo sudjelovati u simultanom turniru zajedno sa igračima iz cijelog svijeta. Bolje od ovoga nije moglo biti!
Image Hosted by ImageShack.us

17.11.2007. u 02:48 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 14.11.2007.

Trenutni CIN rezultati u jedan ujutro

Sad je jedan ujutro... trenutno je uploadano 22 kluba a poredak prvih petnaest je:

1 Mike Skelly & Robert Simpson
( Wimbledon Bridge Club, England) 70.65 9496.00
2 Jancic Mise & Radic Toni
( Bridge Club Dubrovnik, Croatia) 67.92 9128.67

3 Alan Hackett & Gordon Genner
( Stourbridge Bridge Club, England) 66.32 8912.83
4 Mike Fithyan & Stuart Burnett
( petersfield bridge club, England) 65.38 8786.96
5 Eric Cummings & Barbara Biggin
( Wells City Bridge Club, England) 65.09 8747.60
6 Ray Beach & Keith Harlow
( Wells City Bridge Club, England) 64.79 8708.00
7 Nigel Freake & Gill Hutchinson
( Woodberry Bridge Club, England) 64.55 8675.20
8 Barry Graham & David Pollard
( Alnwick Bridge Club, England) 64.36 8649.84
9 Peter Randall & Diana Thorne
( Rugby Bridge Club, England) 64.05 8608.74
10 Jim Wallis & Anne HINKINS
( Newton Abbot, England) 63.94 8593.30
11 Roly Harris & Judy Bourne
( Woodberry Bridge Club, England) 63.93 8592.67
12 Frances Liew & Philip Town
( Acol Bridge Club, England) 63.88 8585.60
13 Zvrko Dubravka & Mozara Frano
( Bridge Club Dubrovnik, Croatia) 63.03 8471.87

14 Michael Keogh & Rodney King
( Kettering Bridge Club, England) 62.99 8466.27
15 Paul Merrick & Greig Sneddon
( Aylesbury Vale Bridge, England) 62.86 8447.73

14.11.2007. u 01:04 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 07.11.2007.

Još šest dana do 'Children in Need' turnira

U utorak 13.11.2007 Bridž klub Dubrovnik sudjeluje u humanitarnoj akciji 'Children in Need' britanske televizije BBC u sklopu koje igra humanitarni bridž turnir zajedno sa drugim bridž klubovima u svijetu. Sav prihod od uplata za turnir ide kao donacija u korist akcije. Početak turnira je u 19 sati u hotelu Dubrovnik President.
Akcija Children in Need ide svake godine jedan dan sredinom studenog kao cjelodnevni program na BBC-u od 1980. Bridž program ide od 2002 godine u sklopu kojeg se igraju simultani turniri sa preko tisuću parova koji istovremeno igraju u mnogim svjetskim klubovima. Organizator događaja šalje pripremljene materijale klubovima tako da svi u svijetu igraju iste namješane karte da se mogu svi rezultati obračunavati zajedno. Tako je prošlogodišnja akcija okupila preko 1900 parova na ukupnom poretku a pobijedili su Michael Clark & Mike Hickling iz Britanskog bridž kluba Aylesbury Vale (mjesto gdje je centrala English Bridge Union-a).

Image Hosted by ImageShack.us


Namjena akcije je skupljanje sredstava za projekte pomoći djeci.Simultani bridž turnir prošle godine skupio je cca 50 000 funti dok je cijela akcija prikupila preko 20 miliona funti.

07.11.2007. u 15:06 • 0 KomentaraPrint#

subota, 03.11.2007.

Bordovi sa BBO-a

Izazov mi je bio za blog prebaciti dio bridž prijenosa sa različitih takmičenja. Dosad sam sve bordove ručno ukucavao što uzima nekoliko minuta po bordu. Zadnjih par mjeseci radio sam na programčiću koji može učitavati podatke sa BBO arhive i pretvarati ih u HTML stranice. Nadao sam se biti gotov za Shanghai zbog naših cura ali nažalost tek sam sad u nekoj uporabnoj verziji. Sljedeći bordovi su test kako dobro to radi.

Igra se finale Francuske timske lige gdje sam pratio sedmi od petnaest segmenata svaki po deset bordova. Igrali su timovi Blumental i Delfour a segment je sa 19-5 dobio tim Blumental. U otvorenoj sali pratio sam EW par Bompis i Quentin koji su nastupili na Cavendishu 2006 protiv NS para Guillaumin i Palau.

Meč je odlučen na velikom slemu. Otvorena sala je izlicitirala sedam herc. Vjerojatno im je pomoglo što je North kontrirao 4 tref da pokaže partneru tref ataku. West je rekontrirao i sad je East imao puno bolji pregled ruke.

Dealer: E
Vul: NS
Guillaumin
BompisQuantin
Palau

WNES
--PassPass
1Pass1Pass
3Pass3NTPass
4XPassPass
XXPass4NTPass
5Pass7Pass
PassPass

Declarer: Quantin(E)
Contract: 7
Lead: 3Tricks: 13
Result: -1260

K 5 4 3
J 6
J 5 4
Q J 4 2
6
A 10 9 5
A K 9 8 6 3
A K
A 10 9 2
K Q 3 2
Q 10 7
7 6
Q J 8 7
8 7 4
2
10 9 8 5 3

3A26
56K4
Q79J

Claimed 13 Tricks


U zatvorenoj sali su EW došli samo do 6 herc nakon što je West skočio u tri pik a partner zatvorio u četiri herc. Pet herc je vjerojatno bio poziv na slem sa dobrim držanjem u hercu. 11 IMP-ova za tim Blumental.

Dealer: E
Vul: NS
Toffier
rigaudDelfour
De ste mar

WNES
--PassPass
1Pass1Pass
3Pass4Pass
5Pass6Pass
PassPass

Declarer: Delfour(E)
Contract: 6
Lead: 2Tricks: 13
Result: -1010

K 5 4 3
J 6
J 5 4
Q J 4 2
6
A 10 9 5
A K 9 8 6 3
A K
A 10 9 2
K Q 3 2
Q 10 7
7 6
Q J 8 7
8 7 4
2
10 9 8 5 3

23JQ
Q456
K79J
28A

Claimed 13 Tricks


Sljedeći bord pokazuje različit pristup dva tima: u otvorenoj sali NS su se zaustavili u 3 karo kojih nema zbog nepovoljnog položaja karona dok su u zatvorenoj sali izlicitirali tanku manšu.

Dealer: S
Vul: All
Guillaumin
BompisQuantin
Palau

WNES
---1
Pass2XPass
23PassPass
Pass

Declarer: Palau(S)
Contract: 3
Lead: 8Tricks: 7
Result: -200

A 5
J 6 2
J 10 8 2
A Q 6 3
J 9 8 6
8 4
K Q 6 5
K 10 8
K 10 4 3 2
A 9 7 5 3
9 7 2
Q 7
K Q 10
A 9 7 4 3
J 5 4

8A47
J73Q
82A10
9Q46
A522
4K10

Claimed 7 Tricks


Tri karo je na kraju bilo dva puta ne. Bord nudi neke mogućnosti ubaca Westa ali ni to nije dovoljno za prolaz zbog herc šnapera koji se ne može izbjeći. Pitam se da li je South mislio zaraditi na ovom bordu? U zatvorenoj sali pali su 3NT tri puta pa je tim Darfour smanjio za tri IMP-a razliku.

Dealer: S
Vul: All
Toffier
rigaudDelfour
De ste mar

WNES
---1
Pass22Pass
33NTPassPass
Pass

Declarer: Toffier(N)
Contract: 3NT
Lead: 3Tricks: 6
Result: -300

A 5
J 6 2
J 10 8 2
A Q 6 3
J 9 8 6
8 4
K Q 6 5
K 10 8
K 10 4 3 2
A 9 7 5 3
9 7 2
Q 7
K Q 10
A 9 7 4 3
J 5 4

3Q95
A683
K86A
278A
A248

Claimed 6 Tricks


Sljedeći bord bio je zadnji u segmentu. Nakon školske licitacije North na ataci atakira pik, sasvim normalnu ataku osim što atak herc ruši kontrakt. Znam nekoliko ljudi u klubu koji bi post mortem objašnjavali partneru da je morao atakirati herc :)

Dealer: E
Vul: All
Guillaumin
BompisQuantin
Palau

WNES
--1Pass
1Pass2Pass
3NTPassPassPass

Declarer: Bompis(W)
Contract: 3NT
Lead: 2Tricks: 9
Result: -600

K 9 8 2
A Q 9 8
J 8 7
J 8
A Q J 10
K 10 3 2
10 2
Q 7 3
5 4
6 5
A K Q 4 3
K 9 4 2
7 6 3
J 7 4
9 6 5
A 10 6 5

24310
2JA5
56JK
J25Q
A857
Q964
108K6
Q927

Claimed 9 Tricks


Izvođač je po uzimanju desetkom pik igrao mali karo a North je stavio - puba! Sad izvođač ima sve štihove u karonu ali i problem sa transportom. Da li bi vjerovali da su karoni 3-3 nakon što vidite dečka? Nakon uzimanja karona na viđene karte jedini je prolaz igranje kralja tref. Sad ako South uzme kralja i igra herc ne može naškoditi izvođaču. Izvođač uzme povrat i ubaci kasnije pikom Northa da dobije potreban štih. Ako ne uzme tref kralja deveti štih je tref dama u impasu. Morton's Fork ali i duble dummy analiza.

Međutim izvođač je jednostavno u trećem štihu igrao pik impas do Northova kralja i sad North mora pogađati. Samo karo povrat ruši kontrakt ali on je vratio tref dečka do izvođačeve dame. Uvijek prava strategija - pusti obranu dovoljno rano u ruku da pogriješi povratom. Još mu je ostalo da pogodi kako su karoni. Nakon što je odigrao karo desetku iz ruke North je pratio. Da li je kralj tref u impasu? Da li su karoni 4-2 ili 3-3? Izvođač je prebio visokim kraljem i napravio kontrakt. Više je vjerovao da je dečko karo bio falsecard nego da je North sve to igrao sa AJ(10) u trefu.

Ukupno je završilo 19 - 5 za tim Blumental. Meni je uzelo pola sata vremena sa analizom bordova da završim cijeli članak.

03.11.2007. u 22:07 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess