petak, 15.04.2005.

Ponašanje za stolom

Našao sam odličan članak koji opisuje kako se ponašati za stolom. U originalu ga možete naći na stranicama BridgeCompanion. Uz to ima i mnoštvo dobrih članaka sa osnovama igre.

Pokušat ću odgovoriti na osnovna pitanja o kodeksu i ponašanju za stolom. Sudeći neko vrijeme na klupskim turnirima promatrao sam kako se ponaša stotinjak igrača kad im se za stolom dogodi povreda pravila. Ustanovio sam da postoji samo nekoliko modela koje je lako predvidjeti. Tečajci najčešće imaju veliku tremu i turnir im je potpuno nova i nepoznata sredina. Većina početnika uopće nije upoznata sa kodeksom, ne želi imati posla sa sucima i često uopće ne primjećuju povrede pravila.
Sa vremenom počinju razlikovati što je dobro a što loše ponašanje. Pomalo stiču iskustvo i to isključivo promatranjem drugih igrača. Kako im raste broj punkti na ljestvici te osvoje herc kategoriju dolazi do apsurdnog preokreta gdje vjeruju da je svaki prestup namjerni prekršaj i da za svaki takav prekršaj trebaju dobiti top bord. Srećom ovaj stadij se nakon nekog vremena (godinu do dvije iz vlastitog iskustva) preraste. Tada dolazi do smirenijeg prihvaćanja prestupa za stolom i mirnijeg reagiranja iako moram priznati da dosta igrača zbog karaktera nisu u stanju preći u ovu grupu.

Kada zovete suca?

Svaki put kad se za stolom dogodi neregularnost pozovite suca. To je njegov posao. Čak i ako mislite da znate kako treba presuditi nemate pravo donositi sami sudačke odluke.

Kako zovete suca?

Najdraže pitanje. Uvijek imam sliku igrača koji ne poziva nego viče kao da su ga poslali u rodno mjesto. Osobno mi se čini da igrači imaju više obzira dok zovu konobara nego suca, pogotovo ako se ne odazovem u roku odmah. Ne zovete policajca jer su vas opljačkali. Zatražite suca dovoljno glasno da nadjačate žamor sale. U prvih pet minuta igranja bordova dok je licitacija i ataka glas normalnog razgovora se čuje u cijeloj sali. Bettinija svi čuju dok pere partnera. Podignite ruku da vas sudac primjeti uz najmanje ometanje drugih igrača.

Tko može tražiti suca?

Za vrijeme licitacije bilo koji odigrača može zvati suca. Kad se bord izvodi samo izvođač i igrači obrane zovu suca. Mrtvac ako primjeti neregularnost smije zvati suca odmah po odigranom bordu. Neovisno o tome ko je zvao suca, sudac mora saslušati obje strane i pokušati ostvariti saglasnost oba para za stolom prije donošenja presude.

Problem je beznačajan, zar moram zvati suca?

Apsolutno DA. Shvatite da prekršaj nije privatna stvar vašeg stola nego svih parova koji će igrati taj bord. Sa njima se uspoređuju rezultati iz kojih dobijate plasman na turniru. Kodeks nije donesen da kazni prekršitelja nego da uspostavi pravednost na bordu da se kasnije može bord obračunati a turnir nastaviti bez međusobnih prepucavanja igrača. Ne donosite presude za stolom i nemojte dozvoliti protivničkom paru da ih donosi za vas. Možete izgubiti pravo na odštetu.

Neke presude su prestroge. Zašto?

Istina. Strana koja je oštećena prekršajem može se obeštetiti najslabijom logičkom alternativom koju prekršitelji imaju na raspolaganju. U slučaju renonsa kazna je definirana unaprijed da se suca oslobodi subjektivne procjene: kako bi završio bord da nije bilo prekršaja?

Sudac je presudio protiv mene?

Prihvatite odluku mirno. Ako tražite objašnjenje sudac vam treba pokazati po kojem članku u kodeksu je donio odluku. To pravo vam garantira isti taj kodeks. Također se možete na nekim turnirima obratiti žiriju ili organizatoru turnira za žalbu. Pazite, isti žiri vas smije dodatno kazniti za bespotrebnu žalbu.

15.04.2005. u 15:55 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess